Taha Eralp Derya, TESOL, SUNY Cortland-AU’18

Üniversiteye giriş sürecinde tercih yapacağım zaman SUNY Cortland İngilizce Öğretmenliği bölümünü duymuştum. Anadolu Üniversitesi ELT (English Language Teaching / İngilizce Öğretmenliği) – SUNY Cortland çift diploma programına girip 2018 yılında bu bölümden mezun oldum. Üniversiteli olmak, öğrenciye olgunlaşma, kendini keşfetme fırsatı verir. Ancak SUNY okullarında okumak bir ayrıcalık, hatta dönüm noktasıdır diyebilirim. SUNY Cortland hayatımın mihenk taşı sayılır ve benim için bir milattır.

SUNY Cortland’da aldığımız alan derslerinin yanı sıra birçok farklı alanda almış olduğum genel kültür dersleri, hem kendi bölümümle ilgili hem de yine genel kültürle ilgili katılmış olduğum seminerler, hem daha fazla bilgiye sahip olmamı sağladı, hem de hayat görüşümü geliştirdi. Amerika’daki öğrenimim sırasında Amerikan eğitim sisteminde staj yapabilmek benim için çok önemli bir fırsattı. Böylelikle Amerika’daki eğitim sistemini hem kendi üniversitemde hem de gitmiş olduğum staj okulunda deneyimleme fırsatı buldum.

SUNY Cortland sosyalleşmemizi de sağladı. Amerikalı arkadaşlarla birlikte dünyanın dört bir yanından gelen arkadaşlar ve onlarla yaptığım çeşitli paylaşımlarım oldu. Dolu dolu yaşanan ve paylaşılan anılar, birbirimize öğretmeye çalıştığımız kültürlerimiz ve dillerimiz ile başlayan güzel arkadaşlıkların hiç kopmadan devam etmesi çok değerli. Böylece İngilizce pratiğinin kısıtlı olduğu ülkemizde hem İngilizce konuşabilmemizi hem de arkadaşlarımızla olan bağımızı devam ettirmemizi sağladı.

Birçok SUNY öğrencisi gibi dünyanın başka bir köşesinde yalnız başına ayakta durma sorumluluğu karakterimi ve dünya görüşümü tamamen geliştirdi ve olgunlaştırdı. Orada büyüdüğümü hissettim. Tabii ki Amerikan eğitim sisteminde öğrenim görmüş olmak ve çift diplomaya sahip olarak mezun olmak çok gurur vericiydi.

Programın gerekliliği olan ücret, dil ve ortalama şartlar ilk başta zorlasa da tecrübe edindiğinizde her anına, her kuruşuna değdiğini görüyorsunuz. SUNY’li olacak adayların vazgeçmemeleri ve SUNY okullarının tüm imkanlarını kullanarak hem derslerinin hem de eğlencelerinin hakkını sonuna kadar vermelerini öneririm.

Kendimden yola çıkarak diğer bir önerim ise; yurtdışındaki danışmanlarınızın ve profesörlerinizin her zaman size yardım etmek isteği olduğundan hiçbir zaman tereddüt etmeden sorularınızı sorun. Hem derslerinizle alakalı hem de kendinizle ilgili konuşmak isterseniz, her zaman sizi dinleyeceklerdir. Yeter ki iletişimde kalın ve olmazsa olmazlarından mail kutunuzu mutlaka kontrol edin.