Ali Eker, Bilişim Sistemleri Mühendisliği, Binghamton Üniversitesi-İTÜ'17

Ali Eker, Bilişim Sistemleri Mühendisliği, Binghamton Üniversitesi-İTÜ

Liseden mezun olurken yazilima dair hic bir fikrim yoktu. Üsküdar Amerikan Lisesi `13 mezunuyum. Lisemin de etkisiyle bu programı sectim. Ancak simdi mezun olurken fark ediyorum ki, ABD`de lisans egitimini tamamlamak bir yazilimcinin kariyerini tamamiyle degistirebiliyor.

Söyle ki, mezun olunca önünüzde 3 seçenek oluyor. (Eğer babadan torpilli degilseniz) Bunlardan ilki ve coğu kişinin istediği kurumsal bir firmada düzenli geliri olan stabil bir iş bulmak, sonra akademik hayata atılmak yani yüksek lisans veya doktora yapıp arastırma yapmak, son olarak da kendi şirketini kurmak.

SUNY programı bu 3 kulvarda da mezunlarına oldukça yardımcı olmaktadır. Öncelikle kurumsal bir firma istiyorsaniz tahmin edebileceğiniz gibi ABD`deki yazılım endüstrisinin hacmi dünyanın her bölgesinden daha fazla ki kendinizi geliştirebileceğiniz inovatif ve yenilikçi bir ortam sunuyorlar. İkinci olarak akademik hayat düşünüyorsanız, burada araştırmaya büyük miktarda fon ayrılıyor. Ben de mezun olduktan sonra Binghamton`da asistan olarak yüksek lisansa başladım. Yani hocamın arastırma bütçesi hem benim okul paramı ödüyor hem de aylık maaş veriyor ki yayın yapabileyim. Kendi şirketinizi kurmak istiyorsanız da gerek üniversiteler gerekse federal devlet küçük çaplı girişimleri destekliyor. Start-up lar için bir çok farklı fon, network ve mentor program var. Ayrıca teknolojiye bağli bir ülke olarak iş gücü ve pazar alanı bulmanız da burada daha kolay.