Bora Kızılırmak, Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği, SUNY Maritime College - İTÜ '10

Bu programla tanışmam tamamen tesadüf eseri olmuştur. Aklımda hep başka bir meslek varken sınav sonuçlarım gelince bu meslek için ailem beni ikna etmiş ve bu bölümü yazdırmıştır. Ne tesadüftür ki bu bölümü kazandım onca tercihim arasından. Pişman olduğumu asla söyleyemem. Çünkü zaman ilerledikçe ve mesleği öğrendikçe tutkusunun artması, mesleği sevmem herşeyi değiştirdi. Şimdi düşündüğümde başka bir meslek yapamazmışım gibi geliyor.

SUNY-ITU ortaklığında gerçekleşen bu program bana çok farklı dünyalara ve olanaklara kapı açtı. Amerikadaki eğitim sistemi bizimkinden ne kadar değişikte olsa adaptasyon sorunu yaşamadan okumak çok zevkliydi. Hele ki New York'un direk içinde olmak buna daha da büyük bir zevk kattı. Okulun kendi yurtlarında yaşamak farklı bir deneyim aslında. Daha önce yatılı okumamış iseniz başlarda garip gelse bile daha sonradan alışıyor ve tadını çıkarıyorsunuz. Keyifli günler yaşamanın yanında, tek başına yaşamayı öğreniyorsunuz. Üniformalı okumak ise çok ayrı bir duygu. İnsanların size gıpta ile bakması, imrenmesi bunun artı tarafı tabiki. Burada her zaman sabırlı ve sakin olmanız gerektiğini unutmamalısınız. Okulun tüm sistemi sabır ve kurallar üzerine kurulu. Bu kurallara uyduğunuz takdirde okul hayatınız eğlenceli ve hızlı geçmekte. İngilizceyi artık ana dilim gibi konuşmanın yanı sıra orada edindiğim arkadaşlıklarım hala devam etmekte.

Bunların yanı sıra mezun olduğunuzda iki diploma sahibi olmanız mesleki açıdan da çok büyük bir avantaj. Hem iş seçimi yaparken dilediğiniz gibi çalışma şansına sahip olmak, hem de seçtiğiniz zaman bu seçimle mutlu olabilmek az rastlanabilir bir durum. Bu program sizlere ikisini birden sunarak, istediğiniz bir hayat yaşamanızı sağlayabiliyor. Bir kez daha okumak zorunda olsam tekrardan aynı şekilde okurdum. Çalışma hayatına girdiğinizde aslında size ne kadar faydalı şeyler öğrettiklerinin farkına varıyorsunuz. Okulda yaşadığınız ve karşılaştığınız zorluklar artık gemilerde çalışmaya başladığınızda size kolay ve rutin geliyor.

Bu mesleği severek ve ilgi ile yaparsanız ve mesleğinizde daha iyi olmaya çalışırsanız, mesleki çevrede işsiz kalma şansınız olmaz. Tam tersine siz meslekte istenilen ve aranan kişi olursunuz. 2010 senesinden beri kimyasal tankerlerde çalışırken mesleğimi en iyi şekilde yapmaya çalıştım. Zaman zaman zorluklarla karşılaştıysam da kendimi hiç bırakmadım. Şimdi Savarona yatında 1. Zabitlik yapmaktayım. Ancak tekrardan kimyasal tankerlere döneceğim. Bu sektörde çalışmak güzel ancak tecrübe edinip önce uluslararası kargo gemilerinde kaptanlığı aldıktan sonra yat sektörüne geçmek daha uygun bence. Yaşadığınız tecrübeler size hayatınız boyunca yardımcı olacaktır. Bu bölümü okumak isteyen herkese bu programı şiddetle tavsiye ediyorum.