Suny

Sıkça Sorulan Sorular / Çift Diploma Programları için Sıkça Sorulan Sorular

1-Uluslararası Ortak Lisans programı nedir?

Uluslararası Ortak Lisans Programları, öğrencilerin eğitimlerinin yarısını Türkiye’deki üniversitelerinde, yarısını da Türkiyedeki üniversitelerinin yurt dışında anlaşmalı oldukları üniversitede aldıkları bir lisans programıdır. Programın sonunda öğrenciler her iki üniversiteden 4 yıllık lisans diploması almaya hak kazanırlar.

2-SUNY nedir?

SUNY ( State University of New York ) New York Eyalet Üniversitesinin İngilizce kısaltmasıdır. SUNY Amerika’nın en büyük üniversite sistemidir ve 64 adet üniversiteye sahiptir. SUNY üniversitelerinin hepsi New York Eyaleti içerisinde yer almaktadır. Türkiye’de şu anda 4 Üniversite ile çift diploma programlarını yürütmektedir. SUNY hakkında daha fazla bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

3- Çift diploma programına hangi SUNY üniversiteleri dahildir?

SUNY Sisteminin 8 üniversitesi çift diploma programlarına dahildir. Programlar ve üniversitelerin listesine buradan ulaşabilirsiniz.

4- SUNY’nin anlaşmalı olduğu Türk Üniversiteleri hangileridir?

SUNY üniversiteleri şu anda İstanbul Teknik Üniversitesi, Ortadoğu Teknik Üniversitesi, Anadolu Üniversitesi ve Dokuz Eylül Üniversitesi ile çift diploma programlarını yürütmektedir.

5. Bütün SUNY Kampüsleri New York Şehrinde mi?

Hayır. Sadece Fashion Institute of Technology ve SUNY Maritime olmak üzere çift diploma programı olan iki kampüs New York şehrinde bulunur. Diğer kampüsler eyalete yayılmış şekildedir. SUNY Kampüslerinin New York şehrine olan mesafelerini görmek için tıklayınız.

6- Uluslararası Ortak Lisans Programlarına kimler yerleşebilir?

Programlar tüm Türk öğrencilere ve yabancı öğrencilere açıktır. Türk öğrencilerin ÖSYM ‘nin düzenlediği üniversite giriş sınavlarına girmeleri ve programlara yerleşebilmek için minimum puanları almaları gerekmektedir. Türk vatandaşı olmayan öğrencilerin kontenjan ve yerleştirilme kriterleri üniversitelere göre değişiklik göstermektedir. Üniversitelerin kriter listesini incelemek için YÖK’ün websitesini ziyaret edebilirsiniz: https://www.yok.gov.tr/

7-  Uluslararası Ortak Lisans Programlarına nasıl yerleşebilirim?

Öncelikle ÖSYM’nin düzenlediği üniversite giriş sınavlarına girmeniz gerekmektedir. Çift diploma programları ÖSYM kitapçıklarında bulunan üniversitelerin program listelerinde ayrı program kodu ile  yer almaktadır.Sınavlardan aldığınız puanlara göre, tercih ettiğiniz programları içeren listeyi ÖSYM’ye bildiriyorsunuz. ÖSYM, puanları ve öğrencinin yerleşmek istediği üniversiteyi değerlendiriyor ve öğrencinin tercihleri arasından bir üniversiteye yerleştiriyor. Bazı çift diploma programlarına yerleşebilmeniz için üniversite tarafından belirlenen taban puanlarını tutturmanız gerekebilir. Taban puan uygulaması Ortadoğu Teknik Üniversitesi ve İstanbul Teknik Üniversitesi çift diploma programları için mevcuttur.

8- Çift diploma programlarına yerleşmek için gereken taban puanlar nedir?

Taban puanlar her sene ÖSYM Kontenjanlar Kılavuzu’nda yer almaktadır. Daha önceki taban ve tavan puanları görmek için buraya bakabilirsiniz. 

9- Çift diploma programları için kontenjan sayıları nedir?

Kontenjan sayıları programa göre değişiklik göstermektedir. Geçmiş yılların kontenjanlarını görmek için burayı ziyaret edebilirsiniz. 

10- Çift diploma programı olan bir üniversitenin diğer bölümlerinden çift diploma bölümlerine geçiş mümkün mü?

Geçiş, YÖK’ün belirlediği koşullar doğrultusunda mümkündür. ÖSYM’nin web sitesinden koşulları ve kontenjanları görebilirsiniz: www.osym.gov.tr

11- Çift diploma programına başlayabilmek için ön koşullar nelerdir?

Çift diploma programlarının eğitim dili İngilizcedir. Bu programlara başlayabilmek için, kayıt oldukları üniversitenin İngilizce koşulunu karşılayabilmeleri gerekmektedir. SUNY’deki eğitimine başlamadan önce İngilizce yeterliliklerini kanıtlayabilmek için öğrencilerin TOEFL veya IELTS skorlarını sunmaları gerekiyor. İngilizce koşulu dışında, öğrencilerin belirli bir not ortalamasını da tutturması gerekiyor.

12- Minimum TOEFL/IELTS skorları nelerdir?

Her SUNY kampüsünün kendi kayıt koşulları vardır. Bu yüzden TOEFL ve IELTS skorları kampüsten kampüse farklılık gösterir. Programlara göre skorları görebilmek için lütfen ‘Programlar’ sayfasını ziyaret ediniz.  

13- Eğer yeterli TOEFL/IELTS skorunu alamazsam ne olur?

Öğrenciler TOEFL/IELTS sınavına girip yeterli skorları aldıklarında direk 1. sınıftan başlayabilirler. Eğer yeterli skorları alamazlarsa, Türkiye’deki üniversitelerinde hazırlık eğitimine katılmak zorundadırlar. Hazırlık programında başarılı olabilmeleri için 2 yıla kadar zaman verilmektedir.

14. Bölümde başarılı olma şartı var mı?

İlk yıl Türkiye’deki üniversitenizde okuduktan sonra ikinci yıl ABD’de anlaşmalı üniversiteye gideceksiniz. Ancak bunun için Türkiye’de kayıtlı olduğunuz üniversitede belli bir başarı göstermeniz gerekiyor. Programa devam edebilmek için üniversitelerin belirlediği not ortalamasını tutturmak zorundasınız. İstenen başarı oranları bölümlere göre değişebiliyor.

15. Amerika’da aldığım derslerden birinden kaldığımda nasıl bir yol izliyorum? Amerika’da mı kalmam gerekiyor?

Amerika’da hangi dersten kaldığınız önemli çünkü genelde alan derslerini okuduğunuz üniversitede vermeniz gerekiyor ve veremediğiniz takdirde Türkiye’deki eğitiminize de devam etmeniz mümkün olmayabiliyor. Ancak ikinci sınıfta kaldığınız bir dersi 4. Sınıfta ya da tekrar Amerika’ya gittiğinizde verebiliyorsunuz. Bu bilgiler bölümden bölüme değişiklik göstermektedir, lütfen bölümlerin yetkili birimlerine başvurup daha detaylı bilgi edininiz.

16- Program ücretleri nedir?

Öğrenciler Türkiye’de eğitim gördükleri zaman ücretlerini TL cinsi üzerinden Türkiye’deki üniversitelerine, Amerika’da eğitim gördükleri zaman Dolar cinsi üzerinden Amerika’daki üniversitelerine yaparlar. Türkiye’deki üniversitelerin eğitim ücretlerini öğrenmek için lütfen üniversitelerin websitelerini ziyaret edin ya da bizimle iletişime geçin. SUNY’de eğitim alacağınız dönem için yapacağınız ortalama harcamaları görmek için lütfen buraya tıklayınız.

17. Burs imkanı var mı?

 Maalesef burs imkanları kısıtlıdır. Bazı programlarda birer kontenjanlı ÖSYM bursu mevcuttur. Burslu programların ÖSYM kitapçığında ayrı program kodları mevcuttur, bu programları tercih listenize eklemeniz gerekmektedir. O sene en yüksek puanla tercih eden öğrenci ÖSYM tarafından burslu programlara yerleştirilmektedir. Burslu programı kazanan öğrenci hem Türkiye’deki hem de Amerika’daki eğitim ücretlerinin yarısını ödemektedir. Yaşam giderleri ve diğer masraflar burs kapsamında değildir.

ÖSYM bursunun haricinde yine bazı programlarda bölüm içerisindeki başarıya bağlı verilen başarı bursları da mevcuttur.

18-Vize’ye başvurmak zorunda mıyım?

Evet. Amerika’da eğitim alacak herkes F-1 vizesine başvurmak zorundadır. Lütfen vize hakkında daha fazla bilgiye ulaşmak için ‘Mevcut Öğrenciler’ sayfamızı ziyaret ediniz.

19- Benim Amerikan vatandaşlığım var, vizeye başvurmam gerekiyor mu? 

Hayır. Amerikan vatandaşlığı olan öğrencilerin vizeye başvurmaları gerekmemektedir. Amerika’da gideceği SUNY okuluna kayıtlarını iletmeleri yeterli olmaktadır.

20-Amerika’da eğitim alırken nerede konaklayacağım, kampüste konaklamak zorunlu mu?

Bir çok SUNY üniversitesinde kampüste konaklama zorunlu değil çünkü Amerika’daki eğitiminize başlayana kadar yasal sınır olan 21 yaşına gelmiş oluyorsunuz. Ancak yine de ilk senenizde kampüs içinde kalmanızı, arkadaş çevresi edinmek, İnglizcenizi geliştirmek ve kampüse daha kolay adapte olmak açısından öneriyoruz.

Kampüs dışında kalmak isteyen öğrenciler için özel yurt seçenekleri ya da paylaşımlı öğrenci evleri de mevcuttur. Fakat kampüs dışı konaklama konusunda üniversite herhangi bir yardımda bulunmamaktadır.

21-Amerika’da eğitim alırken nasıl bir destek alacağım?

Her SUNY kampüsünün uluslararası öğrenci ofisi vardır, hatta bazılarının sadece çift diploma öğrencilerini desteklemek için “Çift Diploma Programları” ofisleri vardır. 

Kayıt olduğunuz andan itibaren her iki kampüsten de destek almaya başlıyorsunuz. Oryantasyonlara Amerika’dan gelen yetkililerle Türkiye’de başlanıyor ve Amerika’daki ilk günlerinizde oryantasyonlara devam ediliyor. Bu sayede kampüs hayatını ve akademik hayatı tanıyabilmeniz sağlanıyor. Amerika’daki oryantasyonlar esnasında ders kayıtlarınızı yapacak, kampüs yaşamı ile ilgili bilgi sahibi olacak ve vizenizi nasıl sürdürebileceğiniz gibi konuları öğreneceksiniz.

 22- Amerika’da okurken çalışma iznim oluyor mu?

Amerika’da okuduğunuz sırada öğrenci vizesine (F-1) sahip olduğunuz için sadece kampüs içi işlerde haftada 20 saate kadar çalışma izniniz oluyor. Kampüs içinde kütüphanede, restoranlarda veya sosyal tesisler gibi yerlerde iş imkanları olmaktadır.

23- Kampüs içinde çalışma izninin haricinde başka bir alternatif var mı?

Evet. Eğer öğrenci kayıtlı olduğu programı başarı ile sürdürüyorsa haftalık 20 saat part-time kampüs dışında çalışma iznine CPT (Curricular Practical Training) ile sahip olabilir.

24- CPT (Curricular Practical Training) nedir ve hakkında nasıl daha fazla bilgi edinebilirim?

Eğer Amerika’da 9 ay ve üzeri bir sürede bulunuyorsanız CPT’ye başvurabilirsiniz. CPT’yi bölümünüzle alakalı bir işte çalışarak elde edebilirsiniz ve Amerika’daki eğitiminiz tamamlanmadan önce yapmanız gerekir. Daha fazla bilgi için; https://studyinthestates.dhs.gov/sevis-help-hub/student-records/fm-student-employment/f-1-curricular-practical-training-cpt

25. Mezun olduğumda alacağım diplomalarım üzerinde çift diploma ya da SUNY ibaresi yer alıyor mu?

Eğitiminizi her iki üniversitede de başarı ile tamamladığınızda, her iki üniversiteden de 4 yıllık lisans diploması almaya hak kazanacaksınız. Alacağınız diplomalar ilgili üniversitelerin tüm mezunlarına verdiği diploma ile aynıdır, bazı bölümlerin diplomalarında okuduğunuz bölüm kısmında partner üniversitenin ismi de geçmektedir. Diplomalarınızı birbirinden bağımsız şekilde de iş veya yüksek lisans/doktora başvurularında kullanabilmektesiniz.

26-Sadece Türkiye’de üniversite eğitimi almak yerine çift diploma eğitimi almanın yararları nelerdir?

İki farklı üniversitede okuyarak öğrenciler biri Türkiye’nin en seçkin üniversitelerinden, diğeri ise Amerika’nın en büyük üniversite sistemi olan SUNY üniversitelerinden olmak üzere iki diplomaya sahip olacaklar. Türkiye’de dersleri İngilizce görecekleri ve belli bir süre Amerika’da eğitim görüp orada yaşayacakları için İngilizceye çok iyi dercede hakim olacaklardır. Programlar öğrencilere iki farklı kültürü deneyimleme fırsatı veriyor. Mezun oldukları zaman, öğrenciler bu programlardaki deneyimlerinden dolayı çok uluslu şirketlerde ve uluslararası alanlarda büyük başarılara imza atabileceklerdir.

27-Çift diploma programlarında okumak bana yüksek lisans ve doktora programlarına girmekte yardımcı olacak mı?

 Çift diploma programlarından mezun olmak lisansüstü eğitim için kesinlikle çok daha iyi bir aday olmanıza katkıda bulunacaktır. 4 yıllık normal programlardan farklı olarak, çift diploma programları öğrencilerine sağlam bir eğitim sağlayan, her iki okulun güçlü yanlarının bir araya geldiği kendilerine özel müfredatlara sahipler. Bunun yansıra, eğitiminiz boyunca farklı iki kültürü tanımış olmak bakış açınızın gelişmesine katkıda bulunarak, seçici komiteler için daha ilgi çekici adaylar olmanızı sağlayacak. Çift diploma öğrencilerinin, başvuru aşamalarını başarıyla tamamlamaları durumunda, yüksek eğitimlerine bir SUNY okulunda devam etmeleri de mümkündür.  

28-Çift diploma mezunları için kariyer olanakları nelerdir? 

Ocak 2019 itibari ile SUNY çift diploma programları 2,425 mezun vermiş bulunmakta. Mezunlarımızın çoğu profesyonel kariyer yapma yolunu seçerken, kimileri de dünyanın çeşitli yerlerinde lisansüstü eğitimlerine devam ediyorlar. Mezunlarımız şu an Ernst & Young, Deloitte, IBM, Aselsan gibi ulusal ve uluslararası şirketler ile bankalar, üniversiteler ve bakanlıklarda görevlerine devam etmekteler. Programlarının son yılını Amerika'da tamamlayan öğrenciler, Amerikan hükümeti tarafından kendilerine verilen OPT (Optional Practical Training) hakkına sahip olarak, çalışma hayatlarına Amerika'da başlayabiliyorlar. Mezunlar hakkında daha fazla bilgiye sahip olmak için websitemizin Mezunlar sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

 29-Optional Practical Training (OPT) nedir ve hakkında nasıl daha fazla bilgi edinebilirim?

Optional Practical Training (OPT), F-1 vize statüsüne sahip öğrencilere, mezun olduğu alan ile ilgili iş deneyimi kazanması için verilen çalışma iznidir. İş yükü öğrencinin okuduğu bölüm ile direk olarak alakalı ve öğrencinin eğitim seviyesi ile oranlı olması takdirde, eğitimlerinin son yılını Amerika'da tamamlayan öğrenciler, Amerikan hükümeti tarafından kendilerine verilen bu çalışma iznine başvurabilirler. OPT yeni mezunlara, okudukları bölümlere göre 1 ile 3 yıl arasında tam zamanlı, yarı zamanlı, ya da gönüllü olarak çalışma ve kariyerlerine başlama hakkı vermektedir. OPT ile ilgili daha detaylı bilgi ABD Vatandaşlık ve Göç Dairesi'nin ilgili sayfasında bulunabilir. 

 

 

 

 

Aday Öğrenciler